Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005. Misiunea promovează controlul la frontieră, normele și practicile vamale care corespund standardelor UE și răspund necesităţilor ambelor ţări partenere. Misiunea este un organ consultativ, tehnic, cu sediul la Odesa (Ucraina). Memorandumul de înțelegere semnat între Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei la sfârșitul anului 2005 reprezintă baza legală a EUBAM. Consiliul Coordonator acționează în calitate de organ de conducere al Misiunii. Mandatul Misiunii a fost prelungit de cinci ori în anul 2007, 2009, 2011, 2015 și 2017). Mandatul actual expiră la data de 30 noiembrie 2020.
Sediul central al Misiunii este amplasat în orașul Odesa, Ucraina. În Republica Moldova, Misiunea este reprezentată de către Oficiul EUBAM dislocat în Chișinău. La frontiera moldo-ucraineană EUBAM asigură suport autorităților țărilor partenere prin șase birouri teritoriale – trei pe partea moldovenească a frontierei comune şi trei pe partea ucraineană.
Activităţile EUBAM promovează dezvoltarea economică și consolidează securitatea în regiune. Misiunea contribuie la cooperarea transfrontalieră și consolidarea încrederii, ajutând la îmbunătăţirea eficienţei, transparenţei și securităţii de-a lungul frontierei moldo-ucrainene.
La momentul actual Misiunea își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni EUBAM pentru 2017-2020 (faza 12), care include următoarele obiective specifice:
• sprijinirea dezvoltării măsurilor de consolidare a încrederii legate de Transnistria și aproximarea legislației și a procedurilor în domeniul vamal, comerțului, transportului și gestionarii transfrontaliere (Poliția de Frontieră nu este implicată în această măsura);
• implementarea completă a Conceptului de management integrat a frontierei de stat pe sectorul moldo-ucraineană a frontierei, cu o atenție specială acordată sectorului central transnistrean.
• creșterea eforturilor de combatere a criminalității transfrontaliere pe sectorul moldo-ucraineană al frontierei de stat, în special pe sectorul central transnistrean.